Nyheter:
Forsker om ubåtoperasjon: – En slags «ikke kødd med oss»
Russland har igangsatt en hemmelig ubåtoperasjon. En del av en generell økt spenning i nord, sier Ståle Ulriksen.
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Ubåter i den russiske Nordflåten har den siste uken forsøkt å seile uoppdaget fra sine baser på Kola, melder NRK. Dette er den største russiske ubåtoperasjonen siden Den kalde krigen. Etterretningstjenesten understreker at det ikke er en øvelse, det er en operasjon med hensikt å vise militær styrke.
Forsker ved Sjøkrigsskolen sier til Forsvarets forum at man ofte sier i Forsvaret at man enten er i operasjon eller forbereder seg på operasjon.
– Men dette sender et signal til Nato om at Russland kan kontrollere disse havene og gjennomføre operasjoner. En slags «ikke kødd med oss», sier forskeren.
– Er dette overraskende?
– Vi har sett en økning i de store øvelsene til Russland. Det var en svær en i august/ september. Da var det fem eller seks øvelser som gikk samtidig. Både i Skagerak, utenfor Lofoten og i Barentshavet, sier Ulriksen.
– Sannsynligvis alle operative ubåter
– Det er sjelden vi ser så mange ubåter samtidig. Her har de mest sannsynlig sendt ut alle de har operative.
– Bør vi bekymre oss over denne operasjonen?
– Det er en del av en generell økt spenning i nord. Sånn sett bør vi absolutt bekymre oss. Spenningen stiger og risikoen for at nordområdene blir et opphetet område øke. Vi var der i 1985-1986, da var det veldig betent.
Målet med Russlands operasjon er å vise at de kan forsvare sine baser og true USAs østkyst, får NRK opplyst. De skriver videre at inntil ti russiske ubåter deltar i operasjonen, åtte av dem atomdrevne.
– Dette er en styrkemarkering, men den gjøres med stort sett med gamle ubåter. De fleste er rundt 30 år gamle og må skiftes ut relativt fort. De bygger nye, men det går seint, sier Ulriksen.
Venter 60 dagers øvelse
Han forklarer at de atomdrevne ubåtene har drivstoff som varer i åtte til ti år, deretter må de gjennom en omfattende prosess for å skifte det.
– Det vi tror er at siden de sliter med å opprettholde de atomdrevne ubåtene, vil de bygge mer dieseldrevne ubåter. Det er de gode til. Men de må operere nærmere land. Hvis det blir en sånn endring, blir russerne svakere på havet, men sterkere langs vår kyst. Det er bra for Nato, men ikke bra for Norge.
VG skriver at de har opplysninger om at de første ubåtene seilte ut fra sine baser på Kola tidlig i forrige uke. Dager før utenriksminister Ine Eriksen Søreide møtte sin russiske motpart Sergej Lavrov i Kirkenes, som ligger et par kilometer fra den russiske grensen.
– Ligger det noen symbolikk i at de gjennomfører en slik operasjon parallelt med det møtet? Spør Forsvarets forum Ulriksen.
– Jeg tror det. Det er ikke første gang det skjer. For kort tid siden deltok Russland i et større møte i Finland. Da erklærte de skyteøvelse utenfor kysten av Norge samtidig. De sier at de vil delta på møter, men har en stokk stående til skremsel utenfor døren.
E-tjenesten venter at deler av den russiske ubåtoperasjonen vil våre i 60 dager eller mer, basert på fatøyenes kapasitet og de grundige forberedelsene som er gjort, skriver avisen.